CAMRAS

Roy Smits

De Dwingeloo Radiotelescoop is een historisch wetenschapsinstrument in Drenthe met een radioschotel van 25 meter. Stichting CAMRAS is een vrijwilligersorganisatie die de Dwingeloo Radiotelescoop beheert en toegankelijk maakt voor het algemene publiek. CAMRAS komt voort uit de interesse van een aantal heren met een achtergrond in radiocommunicatie. In mijn boek Telescopen en Tijdmachines schrijf ik over de buitengewone prestaties van CAMRAS.
    Sinds 2012 ben ik zelf actief vrijwilliger bij deze stichting. Niet lang geleden werd ik door de bestuursleden van CAMRAS nog in het zonnetje gezet voor mijn onuitputtelijke inzet. Inmiddels is de sfeer volledig omgeslagen.

In 2019 deed ik onderzoek voor mijn boek. Daarbij deed ik ook onderzoek naar CAMRAS om op mijn beurt deze stichting in het zonnetje te zetten. Tijdens mijn speurwerk kwam ik echter een aantal – naar mijn mening – ernstige misstanden tegen binnen de stichting. Mijn bevindingen heb ik netjes gemeld bij de bestuursleden. Tot mijn verbazing weigerde dit bestuur om onderzoek te (laten) doen.

Ik ben daardoor juist dieper gaan graven en rapporteerde mijn bevindingen aan de directie van onderzoeksinstituut ASTRON, de eigenaar van de Dwingeloo Radiotelescoop. Die deed opvallend weinig om de waarheid boven tafel te krijgen en liet het initiatief daarvoor in mijn handen. Het CAMRAS bestuur kreeg vrij spel. Ik werd geschorst als vrijwilliger, bedreigd met juridische vervolging en uiteindelijk uit CAMRAS gezet. Het bestuur deed hetzelfde met een tweede vrijwilliger. De ASTRON directie keek toe en liet het gebeuren.

Op 27 oktober 2021 heeft de rechtbank van Assen bepaald dat ik geen teksten mag publiceren waarin ik stichting CAMRAS beschuldig van fraude, seksisme, pseudowetenschap of bedrog. Het is ook niet aan mij om te oordelen of de stichting zich schuldig heeft gemaakt aan enige van deze misstanden. Echter, aangezien stichting CAMRAS gefinancierd wordt door publieke donaties en sponsoren, is het van algemeen belang dat het publiek de feiten leert kennen, zodat zij zelf dit oordeel kan vellen.