CAMRAS Misstanden

Roy Smits, juli 2020.

De Dwingeloo Radiotelescoop is een historisch wetenschapsinstrument in Drenthe met een radioschotel van 25 meter. Stichting CAMRAS is een vrijwilligersorganisatie die de Dwingeloo Radiotelescoop beheert en toegankelijk maakt voor het algemene publiek. CAMRAS komt voort uit de interesse van een aantal heren met een achtergrond in radiocommunicatie. In mijn boek Telescopen en Tijdmachines schrijf ik over de buitengewone prestaties van CAMRAS.
    Sinds 2012 ben ik zelf actief vrijwilliger bij deze stichting. Niet lang geleden werd ik door de bestuursleden van CAMRAS nog in het zonnetje gezet voor mijn onuitputtelijke inzet. Inmiddels is de sfeer volledig omgeslagen.

In 2019 deed ik onderzoek voor mijn boek. Daarbij deed ik ook onderzoek naar CAMRAS om op mijn beurt deze stichting in het zonnetje te zetten. Tijdens mijn speurwerk kwam ik echter een aantal misstanden tegen binnen de stichting. Deze misstanden heb ik netjes gemeld bij de bestuursleden. Tot mijn verbazing weigerde dit bestuur om enige vorm van onderzoek te laten doen naar de door mij gemelde misstanden. Ik mocht geen vragen stellen en werd opgedragen om te zwijgen. Vanaf dat moment ging het bestuur zich vijandig en achterdochtig gedragen naar mij toe.

Ik ben daardoor juist dieper gaan graven en rapporteerde mijn bevindingen aan de directie van onderzoeksinstituut ASTRON, de eigenaar van de Dwingeloo Radiotelescoop. Die deed opvallend weinig om de misstanden boven tafel te krijgen en liet het initiatief daarvoor in mijn handen. Het CAMRAS bestuur kreeg vrij spel in haar pogingen om mij te laten zwijgen. Ik werd geschorst als vrijwilliger, bedreigd met juridische vervolging en uiteindelijk uit CAMRAS gezet. Het bestuur deed hetzelfde met een tweede slachtoffer van de misstanden. De ASTRON directie keek toe en liet het gebeuren.

De gebeurtenissen in CAMRAS vormen een uitzonderlijk verhaal dat veel weg heeft van een trieste reality show. En net als bij een reality show sleept deze zaak eindeloos door. Tot op vandaag worden er nieuwe hoofdstukken geschreven door de participanten. Kan dit nog een goede afloop krijgen? Gaat CAMRAS excuses aanbieden en de schade aan de slachtoffers ongedaan maken? Of luidt de koppigheid van het bestuur het einde van CAMRAS in?
    Uit de misstanden zijn twee rechtszaken tegen het CAMRAS bestuur voortgekomen. Zodra deze beslecht zijn, gaan we zien of CAMRAS nog een toekomst heeft. Mocht er gerechtigheid komen voor de slachtoffers, dan kunnen we dit duistere hoofdstuk hopelijk achter ons laten. Ikzelf zal mijn steentje daaraan bijdragen. De stichting heeft zoveel bereikt en nog zoveel potentieel om de wereld van radiosterrenkunde dichter bij het brede publiek te brengen. Hoe jammer zal het zijn wanneer we een handjevol bestuursleden dit alles teniet laten doen.

Voordat de reputatie van CAMRAS hersteld kan worden, dient eerst de volledige waarheid boven tafel te komen. Hou mijn pagina in de gaten. Over enkele maanden verschijnt hier het opmerkelijke verhaal waarin ik de misstanden uit de doeken doe, getiteld: De vliegende apen van CAMRAS.

Of volg mij via:
http://fb.me/telescopen
http://twitter.com/roy_smits
https://www.instagram.com/jm_smits