Het CAMRAS Kerstcadeau

Roy Smits 20 december 2021, Hoogeveen

De Kerstdagen komen eraan. Stichting CAMRAS geeft mij een vroeg Kerstcadeau; een deurwaarder voor mijn deur met onheuse aantijgingen en een gepeperde rekening.

Stichting CAMRAS is een vrijwilligersorganisatie die de historische Dwingeloo Radiotelescoop beheert. Ik weet er alles van, ik was een van haar beste vrijwilligers. In mijn boek staan prachtige verhalen over deze telescoop en de stichting. Tijdens onderzoek voor mijn boek kwam ik echter misstanden tegen binnen de organisatie. Ik mocht er niet over schrijven, niet van Stichting CAMRAS en niet van Stichting ASTRON, die de eigenaar is van het wetenschappelijk monument. ASTRON stuurde zelfs een intimiderende e-mail naar mijn uitgever en de instituut manager dreigde mij in een gesprek subtiel met juridische stappen. Mijn trouwe dienstjaren als sterrenkundige bij zowel CAMRAS als ASTRON bleken niets waard.

En dus verscheen mijn boek zonder dat ik het ware verhaal van CAMRAS en ASTRON kon vertellen. In plaats daarvan plaatste ik een beknopte weergave van de gebeurtenissen op mijn website:
Het CAMRAS bestuur kreeg vrij spel. Ik werd geschorst als vrijwilliger, bedreigd met juridische vervolging en uiteindelijk uit CAMRAS gezet. Het bestuur deed hetzelfde met een tweede vrijwilliger. De ASTRON directie keek toe en liet het gebeuren.
Het lezen van deze waarheid schoot kennelijk in het verkeerde keelgat van het CAMRAS bestuur. Deze tekst moest en zou van het internet verdwijnen. Er volgde geen waarschuwing, geen vriendelijk verzoek, geen discussie. Op 1 december 2021 stuurden de bestuursleden Dick Harms, Harm Munk, Hans van der Meer en Michel Arts (aangesteld door ASTRON) een deurwaarder naar mijn huis. Het exploot dat ik via deze weg in handen kreeg, bevatte aantijgingen jegens mij zonder enig bewijs. Daarbij zat tevens een rekening van 133.72 euro voor de kosten van het exploot zelf. Stichting CAMRAS beveelt mij hierin om binnen twee (!) dagen aan hun eisen en de betaling te voldoen. Ze dreigen dat de kosten anders nog verder zullen stijgen. Een paar dagen later volgt een e-mail van de advocaat van CAMRAS met aanvullende aantijgingen.

Ik heb alle partijen vriendelijk en geduldig uitgelegd dat de aantijgingen van Stichting CAMRAS onheus zijn. Tot op vandaag heeft niemand daarop gereageerd. Stichting CAMRAS niet, de dure advocaat van Stichting CAMRAS niet en zelfs de deurwaarder houdt zijn mond stijf dicht. De twee dagen zijn ruimschoots verstreken. Mijn hoop op enige vorm van excuses is reeds vervaagd. Ik neem aan dat de rekeningen van de advocaat en de deurwaarder inmiddels zijn voldaan met het geld van de donateurs en sponsoren van de vrijwilligersorganisatie.

Update: Inmiddels hebben alle partijen gereageerd. Zie https://youtu.be/ZLIJRD91m4k